‘Ik heb iets meegemaakt en het lukt me niet om de draad terug op te pikken’, ‘Ik leef voortdurend met m’n voet op de rem’, ‘Ik heb alles om gelukkig te zijn maar ik voel me niet zo…’, ‘Ik voel me zo onzeker’, 'De verbinding binnen mijn relatie lijkt weg', ‘Er komt zoveel op me af, hoe ga ik daarmee om?’, …
Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met dergelijke gevoelens. Bovendien moet in de huidige tijdsgeest alles liefst zo snel mogelijk vooruit gaan. De prestatiedruk ligt hoog. We voelen ons moe door alle ‘moetens’ of door de hoge lat die we onszelf opleggen. Daarbij komt nog de druk van sociale media waarin men elkaar wil overtreffen in het leiden van een zichtbaar fantastisch leven. Lichamelijke klachten steken de kop op, we slapen slecht, … we ‘overleven’ in plaats van echt te leven. Vaak is er een duidelijke reden of oorzaak waarom we ons minder goed voelen, soms is er alleen maar een knagend, onverklaarbaar gevoel van onrust.
Een psychotherapeut kan je helpen meer inzicht te krijgen in jezelf, in steeds terugkerende patronen. Je leert anders kijken naar jezelf, emoties (terug) voelen, je weerbaarder op te stellen, omgaan met wat is en accepteren wat misschien niet meer kàn veranderd worden… Hulp zoeken is geen teken van zwakte, integendeel, het is een teken van kracht. Als je midden in een probleem of negatief gevoel vastzit, lijkt het soms onmogelijk om een uitweg te vinden. Het is net op dat moment dat een psychotherapeut jou kan helpen. In eerste instantie gebeurt dat door actief naar je te luisteren, door een objectief klankbord voor je te zijn. Zonder oordeel te vellen, zonder een visie op te dringen. Daarna gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Vaak verminderen of verdwijnen die klachten als we de dieperliggende oorzaak erkennen en aanpakken. Via gesprekstherapie en andere (trauma)-technieken krijg je meer inzicht in jezelf, in terugkerende) patronen en leer je gebeurtenissen verwerken. We zoeken samen naar hulpmiddelen om je terug sterker in het leven te laten staan.
Ook als je midden in een relatiecrisis zit, kan ook dit enorm overweldigend of uitzichtloos lijken. Mensen hebben vaak de neiging om weg te lopen van het probleem. Men vermijdt om erover te praten of elke poging tot gesprek mondt uit in een zoveelste ruzie. Heb je het gevoel er zelf niet meer uit te raken dan kan een gesprek met een derde, objectieve partij in de eerste plaats terug de nodige rust brengen. Door onpartijdig naar jullie te luisteren en te reflecteren wordt het onderliggend probleem duidelijker. Naast ontrouw, ligt ook vaak een gebrek aan communicatie of een verkeerde communicatie aan de basis van (relatie)conflicten. Onder andere via het aanleren van geweldloos communiceren en het begrijpen van elkaars behoeften kan de verbinding hersteld worden of kan men vanuit een wederzijds respect, harmonieus uit elkaar gaan.
Een aantal jaar geleden studeerde ik af als kinesitherapeut en podoloog. Na een paar jaar werkzaam te zijn in de farmaceutische sector, voelde ik meer en meer de behoefte om les te geven. Ik gaf 14 jaar met veel plezier les (wetenschappen) aan jongeren in het middelbaar onderwijs. Dankzij mijn studies en die ervaring in het onderwijs merk ik dat er heel vaak een link is tussen lichamelijke klachten en het psychisch welzijn. Omdat dit me bleef intrigeren volgde ik de opleiding 'Integratieve en Humanistische-Experiëntiële Psychotherapie', een postgraduaat aan de Vives in Kortrijk. Daaruit haal ik nog meer inzichten én technieken om mensen terug op weg te helpen. Uiteindelijk zette ik de stap om fulltime aan het werk te gaan als psychotherapeut.
Jongeren en volwassenen die geconfronteerd worden met